Navigate / search

 • address.png

  Drivmedel

  Ett eget fristående rikstäckande tankstationsnät.
  Läs mer

 • administrative-docs.png

  Miljö

  Vi stöder forskningen inom förnyelsebara bränslen.
  Läs mer

 • advertising.png

  Trafiksäkerhet

  Vi samarbetar för att ta fram ISO-standard för trafiksäkerhetsarbete Läs mer

 • archives.png

  Stationsförteckning

  Hitta närmsta station i vårt rikstäckande stationsnätverk. Läs mer

Namnbyte på produkt: ”Diesel-Mix” ersätter benämningen ”HVO-diesel”

Vi på TRB erbjuder idag ett antal olika drivmedel såsom RME100, Diesel Mk1, HVO100, Bensin (95 oktan), AdBlue, Spolarvätska men även diesel med viss del HVO.

För att förtydliga för våra drivmedelskunder genomför vi fr.o.m. 2015-03-01 namnbyte på den produkt som vi tidigare benämnt ”HVO-diesel”. Detta mot bakgrund att det förekommit en del frågor om ”HVO-dieseln” funkar i vanlig dieselmotor. Det nya namnet är ”Diesel-Mix” men produkten vid pump är samma vara som tidigare och uppfyller EN590 och därmed fungerar i vanlig dieselmotor.

Läs mer på:

www.dieselmix.se

 

Vill du veta mer om HVO100, RME100 och HVO-diesel?

Vi på TRB Sverige brukar vara tydliga med att vi tror på en framtid med en palett av olika drivmedel. Dvs. dagens fossila drivmedel kommer inte ersättas av ett enda. Fler drivmedel skapar också ett större behov av att informera om vad resp. drivmedel innebär. Som ett steg i detta har vi på TRB publicerat fördjupade information om bl.a. HVO-diesel (mix diesel och HVO), RME100 och HVO100.

Läs mer om resp. drivmedel via:

Här kan du läsa om tre olika drivmedelstyper som kan göra betydande skillnad och som är viktiga pusselbitar för att uppnå klimatsmarta transporter och en fossiloberoende fordonsflotta.

Invigning av TRB-stationer med HVO100 i Växjö och Älmhult

150130 HVO100-pump

Fredagen den 30:e januari bjöd Alwex tillsammans med KAJ Inrikes in till invigning av två TRB-tankanläggning där man nu kan tanka det 100% fossilfria dieseldrivmedlet HVO100.

Tankanläggningarna är placerade i Växjö resp. Älmhult och det hölls invigning med tillhörande information på båda orterna där bl.a. transportköpare, leverantörer, åkerier m.fl. samlades.

HVO100 är ett relativt nytt 100% förnyelsebart dieseldrivmedel, högintressant bl.a. för sin goda miljö- och klimatprestanda. Utöver ca 85% klimatbesparing jämfört med standarddiesel, är en stor fördel är att HVO100 går att använda i befintlig infrastruktur och i en del befintliga tunga lastbilar och maskiner. Därmed kan man snabbare nå tillämpning och verklig miljöeffekt.

Namnet HVO står för hydrerade vegetabiliska oljor, även om all råvara inte alltid är vegetabilisk. Den HVO100 som erbjuds via TRB-stationerna i Växjö och Älmhult baseras på slakteriavfall från Neste Oil i Finland. Läs mer via www.hvo100.se

150130 Bandklippn Växjö

I Växjö invigningstalade Alwex VD Mats Lundmark, som berättade om att Alwex i och med HVO100-satsningen nu tar nästa steg, parallellt med företagets stora engagemang inom RME100. Henrik Johansson från Växjö kommun klippte det blågula bandet efter att berättat om Växjö kommuns positiva respons på denna uppstart. Henrik Johansson informerade om att detta bidrar till att Växjö kommun tar ytterligare viktiga steg mot en fossilbränslefri kommun.

Sedan demonstrerade Johan Samuelsson på Christer L Samuelssons Åkeri tankning av HVO100 i sin Volvo-lastbil. Invigningen avslutades med att Peter Hildingsson från TRB Sverige höll presentation om framtidens drivmedel med dagens fokus på HVO100.

150130 Johan tankar

På plats i Älmhult höll Kaj Johansson på KAJ Inrikes invigningstal och passade på att berätta om tidigare viktiga miljöåtgärder som gjorts inom drivmedelsområdet. Som en symbol för framtidens drivmedel klipptes bandet av 6-årige sonen Sigge. Därefter bjöds på kaffe och fika där bl.a. Fredrik Landegren från TRB informerade om bl.a. HVO100.

150130 Kaj tankar

På TRB är vi mycket glada över att vi inom TRB-nätverket kan gå före och visa på viktiga miljöförbättrande åtgärder inom transportbranschen. Åtgärder som vi hoppas kunna tillämpa även framåt – med stöd av hållbar beskattning av biodrivmedel.