Navigate / search

Biodrivmedelsdagen

Dagen som alla pratar om

Varje år anordnar TRB Sverige en konferens som riktar sig till medarbetare inom TRB-delägarföretagen samt utvalda samarbetspartners med intresse för biodrivmedel och alternativa drivmedel för tung trafik.

Syftet med biodrivmedelskonferensen är att ge deltagarna en god bild av nuläget och vad som kommer att hända de närmaste fem åren för biodrivmedel och alternativa drivmedel. Vår förhoppning är att påverka fler att göra mer. Med mer kunskap ökar vi de aktiva åtgärderna som bidrar till alltmer klimatsmarta transporter.

 


Tillbakablick på biodrivmedelsdagen 2019

Biodrivmedelsdagen 2019 hölls på den vackra konferensanläggningen Nääs Fabriker med våren i antågande utanför.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Biodrivmedelsdag2-1024x987.jpg
Thomas Ekbom, SVEBIO

Dagen inleddes med en föreläsning av Tomas Ekbom från SVEBIO som berättade om den tragiska utvecklingen av klimatet i värden. Han visade oss filmer om hur en tsunami som var 90 meter hög träffar Grönland, bränder i olika delar av världen och andra naturkatastrofer som följd av hur vi människor har påverkat klimatet genom våra koldioxidutsläpp.

Därefter berättade Per Emanuelsson från Neste om HVO och dess råvaror. Hur de arbetar med spårbarheten på sina produkter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Biodrivmedelsdag4-1024x721.jpg
Christin Zackrisson, TRB & Susanne Håkans, Preem

Susanne Håkans talade om Preems drivmedel nu och i framtiden. Och om hur vi behöver ställa om inte bara i bränslen utan även hur vi tänker kring mat. Vi behöver samarbeta mera och utnyttja oväntade samarbeten som kan ta oss långt i utvecklingen på den gröna marknaden.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_8882-1024x683.jpg
Anders Lundell, Vätgas Sverige

Anders Lundell från Vätgas Sverige berättade om vätgas och dess möjligheter att lagra energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Biodrivmedelsdag6-1-1024x856.jpg
Mikael Antonsson, Gasum

Mikael Antonsson från Gasum och Björn Fredriksson från E.ON berättade båda om våra möjligheter med biogas och utvecklingen i både komprimerad och flytande form. Björn informerade även om eldrift för lite tyngre fordon och applikationer.  

Johan Sörquist från Volvo lastvagnar tog vid och berättade om ny teknik och utveckling. Volvo tycker det är extra spännande med HVO, Bio-LNG, Bio-CNG och DME.

Även Scania var representerat och Joar Turesson berättade, bland annat, om en nylanserad 13 liters gasmotor från Scania som enligt Joar är stark och go.

Efter en mycket vällagad lunch berättade Lars Lind från Adessso bioproducts om RME och dess förträffligheter och möjligheter.

Sofia Winternell från SEKAB beskriver ED95-marknaden och att ED95 har en koldioxidreduktion på upp till 90%. Det vill säga att en diesellastbil motsvarar, i koldioxidutsläpp, 10 stycken etanol lastbilar.

Thomas Stenhede från Liquid Wind höll ett inspirerande anförande kring metanol som går att tillverka på en mängd olika sätt och från en bred flora av förnybara råvaror. Alkoholmotorer kommer att vara en del av lösningen inom en snar framtid.

Johan Lundquist beskriver hur företaget Codab i den skånska myllan bereder sig på att hantera tankning/laddning oberoende energikällans art. Från dieselpumpar (med förnybar diesel) till laddstolpar.   

Vi fick även höra på ett par riktigt bra exempel på hur man kan arbeta från Widriksson där Christel Grip förtäljer hur de har arbetat sig från diesel till att i dagsläget driva en egen gastankstation. Ett annat bra exempel fick vi höra av Markus Sundström från Sundfrakt som berättar hur de fått sina tjänstebilar att bli klimatneutrala och hur de arbetar med Guld-, Silver- och Bronstransporter. Där kunden själv får välja reduktionsnivå på de transporter de köper.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Biodrivmedelsdag7-1024x560.jpg
Publiken ställer frågor och kastar vidare ordet i “catch box”

Jonas Lööf från Miljöfordon Sverige ville gärna lyfta fram ett projekt som drivs i samarbete med GC Infra och TRB. Kort summerat är syftet att samla samtliga tankstationer/laddplatser i en app för att göra det enkelt att hitta det drivmedel som önskas.

Ja just det! Conny Börjesson från Rise Viktoria passade på att kort informera kring elvägar och diverse projekt som är på gång i landet. Conny hälsar att det kommer att hända väldigt mycket inom detta området de närmaste åren.

Vi Hoppas att vi ses nästa år på Biodrivmedelsdagen 2020!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Biodrivmedelsdag8-974x1024.jpg
Fredrik Landegren & Christin Zackrisson
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Biodrivmedelsdag1-1024x768.jpg
Nääs Fabriker
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Biodrivmedelsdag3-768x1024.jpg
Nääs Fabriker