ED95

Etanoldiesel för tung trafik

ED95 är ett drivmedel som främst är framtaget för lastbil och buss.

FORDON 
För närvarande erbjuder Scania ett par motoralternativ för ED95-drift. Det är en 9-liters motor på 280 hk samt en 13-liters motor på 410 hk.

TILLGÅNG
Idag finns två svenska tillverkare av ED95 – SEKAB i Örnsköldsvik samt Lantmännen Agroetanol i Norrköping. Tillgång till tankstationer är starkt begränsat men en uppbyggnad påbörjats av ett antal drivmedelsaktörer på svensk marknad.
Inom TRB-stationsnät finns redan flera stationer för ED95:

TANKKORT
För att ansöka om tankkort till TRB-stationsnät läs mer här…
Har du redan TRB-tankkort kontrollera med kortutställande TRB-företag om det går att tanka ED95med ditt nuvarande tankkort!

KLIMATPRESTANDA
Miljö- och klimatprestanda för ED95 är beroende av vilken råvara som används vid tillverkning av etanol.
I TRB-stationsnät säljs enbart ED95 med mycket goda egenskaper som ger 70-95% sänkning av fossilt CO2-utsläpp jämfört med europadiesel/standardvärde inom EU.

PRODUKTKOSTNAD
Produktionen av ED95 är dyrare än vanlig diesel, men produkten är för närvarande helt skattebefriad till och med 2020. Beskattningen kan komma att förändras med kort varsel beroende på utfall av återkommande uppföljningar. På grund av att ED95 enbart finns på ett fåtal depåer i Sverige ökar distributionskostnaderna vilket påverkar slutpriset vid pump.

TRB:S REKOMMENDATION
ED95 anser vi på TRB som ett intressant drivmedel då det med rätt råvara bidrar till fossilfri fordonsflotta, med mycket låga CO2-utsläpp. Etanol är världens största biodrivmedel. Vi anser detta som ett viktigt drivmedel bland flera för att lyckas med omställning mot mer klimatsmarta transporter – redan idag!

Rulla till toppen